Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dovršena digitalizacija HRT centra Rijeka

22.07.2014.

07:14

Autor: Tatjana Sandalj / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U HRT centru Rijeka počinje novo razdoblje u proizvodnji televizijskih sadržaja. Uspješno je dovršena montaža nove opreme zahvaljujući čemu je od danas u uporabi tzv. "tapeless" tehnologija.

Jednostavno rečeno - kazete s vrpcama s kojima se radilo posljednjih dvadesetak godina odlaze u povijest i ustupaju mjesto suvremenoj, digitalnoj tehnologiji. Riječki ogranak HRT-a po mnogočemu je najbolji u cijeloj Hrvatskoj, pa je ovaj put zaslužio da bude prvi koji doživljava temeljitu modernizaciju. Slijede centri u Osijeku i Splitu.

Nove kamere, novi sustav montaže, više od 3,5 kilometra novih kabela po cijeloj zgradi na Korzu - sve to doprinijet će kvalitetnijem programu koji se proizvodi u riječkom televizijskom studiju. Sustav je već isproban i uspješno korišten već 16. srpnja kada je za emisiju 7 dana u Zagreb poslan prvi prilog u potpunosti napravljen na novoj opremi.

Time su stvoreni svi preduvjeti da i HRT centar Rijeka uđe u HD eru proizvodnju programa, što je važan korak za centar Rijeka i HRT u cjelini. Paralelno sa zamjenom televizijske tehnike, u prvom dijelu lipnja počeli su radovi i na uređenju radijske Režije 1 i pripadajućeg studija.

Što je sve novo, što to znači za gledaoce, a što za ekipe koje proizvode televizijski program u HRT centru Rijeka, Jelena Butković saznala je od šefa riječke televizijske tehnike Mladenom Juranovićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.