Hrvatski radio

Radio Rijeka

Državna matura neće biti ukinuta u idućoj školskoj godini

12.01.2014.

19:20

Autor: HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne razmatra mogućnost ukidanja državne mature od iduće školske godine, izjavio je večeras ministar Željko Jovanović i najavio temeljitu analizu učinaka državne mature.

Naime, voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost Neven Budak jučer je za HTV izjavio da državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću te kao jednu od mogućnosti naveo zamjenu mature nizom centraliziranih ispita koji bi se provodili tijekom čitavog srednjoškolskog razdoblja.

Neki su mediji nakon toga najavili mogućnost ukidanja ovakve državne mature, a Jovanović odgovara da je riječ o površnim informacijama te izražava žaljenje što je došlo do uznemiravanja javnosti. Naglašava da je dobrodošla svaka rasprava koja ima za cilj poboljšati kvalitetu ispita državne mature: Konkretne odluke donosit će Ministarstvo nakon temeljite analize i javne rasprave u koju će biti uključena sva zainteresirana i stručna javnost, najavio je ministar.

Istaknuo je da je matura do sada, kad je riječ o tome da je postala mogućnost selekcije kandidata za upis na fakultete, iskorijenila mogućnost korupcije. Što se tiče njene uloge u vrednovanju obrazovanja, sigurno treba učiniti neke iskorake, dodaje ministar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.