Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvije pomorske nesreće na Iloviku, dvoje ozlijeđenih

30.06.2014.

17:37

Autor: Hina / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije su osobe ozlijeđene u udaru glisera u plutajući svjetionik na Iloviku. Nešto kasnije na isti se otok nasukala jedrilica sa šest članova posade, a tijekom protekle noći odvijale su se još dvije akcije spašavanja na moru - kod Hvara i Zadra.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) koordinirala je noćas, zbog jakog nevremena, četiri akcije spašavanja na moru - medicinsku evakuaciju i tri akcije traganja i spašavanja. Prvo je u 1:25 pomorska policija s Lošinja izvijestila da se na Iloviku, u Uvali Ilovik dogodila teška nesreća u kojoj ima ozlijeđenih osoba. Gliser dugačak oko četiri metra u punoj je brzini udario u plutajuči svjetionik. 

U njemu je bilo dvoje ljudi - muškarac rođen 1989. i žena rođena 1987. Organiziran je hitan medicinski prijevoz trajektom do Malog Lošinja, otkud je hitna medicinska pomoć teško ozlijeđenog muškarca prevezla u riječki KBC i pomogla lakše ozlijeđenoj ženi. Unesrećeni je stabilno i izvan životne opasnosti. Djelatnici Lučke ispostave Mali Lošinj na mjestu nesreće nisu uočili onešićenje mora, a gliser je otegljen do obale radi očevida.

Još jedna dojava s Ilovika stigla je u MRCC u 3,55 sati preko Županijskoga centra 112 u Rijeci. Jedrilica Ivan 1 sa šest čeških članova posade nasukala se na zapadnoj strani otoka. U razgovoru s brodolomcima utvrđeno je da nema prodora mora u jedrilicu ni opasnosti za njihov život. Plovilo tvrtke Sea Help odsukalo je jedrilicu u 5:30 sati, a nitko od članova posade nije ozlijeđen.

Jahta Korina, u vlasništvu hrvatske čarter-tvrtke, nasukala se ispred hvarske luke s pet članova posade koji su zatražili pomoć u 1:55. Talijanskim državljanima život nije bio ugrožen te im je središnjica predložila pomoć komercijalne tvrtke, no vlasnik nasukane jahte ju je odbio te je samostalno organizirao prihvat talijanskih brodolomaca i odsukavanje plovila.

Pomoć u odsukavanju jedrilice sa stijena kod Šibenika zatražio je u 3:25 još jedan češki državljanin. Djelatnici pomorske policije iz Šibenika utvrdili su da je jedrilica čvrsto nasukana na stijene i da joj se zbog jakog nevremena s olujnim južnim vjetrom ne može prići. Češki brodolomac morao je pričekati pomoć djelatnika šibenske Lučke kapetanije, koji su jutros u devet sati, nakon smirivanja nevremena, odsukali jedrilicu. Nisu uočena znatnija oštećenja niti onečišćenje mora, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.