Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko Kvarner se zalaže za ploveći LNG terminal

14.02.2014.

14:05

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadnji je dan javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš za gradnju LNG terminala na Krku. Udruga Eko Kvarner smatra da studiju treba doraditi i predlaže novi projekt - brod-terminal.

Postojeća studija o utjecaju na okoliš terminala za ukapljeni prirodni plin ne sadrži procjenu rizika ni vjerojatnost zamućenja mora zbog velikih podvodnih radova u kojima bi trebalo razbiti stijenu. Eko Kvarner također predlaže da se, umjesto postrojenja na kopnu u Omišlju na otoku Krku vrijednosti oko 600 milijuna eura, razmisli o plovećem LNG terminalu, kakav je nedavno dovezen u talijanski Livorno.

Takvo bi rješenje bilo jeftinije - terminal bi stajao oko 200 milijuna eura, brže bi se moglo početi raditi i već postoje zainteresirani ulagači. Također se isključuje potreba gradnje termoelektrane Plomin C, ali kako kaže predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić, teško da će ugljenarski lobi odustati od Plomina C. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.