Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko-stožer: Čistoća ne poštuje novi zakon o gospodarenju otpadom

29.04.2014.

12:13

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naplata odvoza otpada "po kvadratu" ide u prilog privatnim interesima, poručuju članovi Kriznog eko-stožera Marišćina. Prozivaju riječku "Čistoću" da ne poštuje novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

Paradoksalno zvuči činjenica da je Crikvenica, kao prvi grad u Hrvatskoj, uvela naplatu odvoza smeća po obujmu, ali se taj primjer nije htjelo slijediti. U suprotnom, tvrdi direktorica crikveničkog komunalnog društva Murvica Sonja Polonijo, Marišćina bi imala tek polovičnu učinkovitost: što više otpada odvajamo, to će ga manje biti za ŽCGO, koji bi onda radio s 50 ili 60 posto kapaciteta.

Za riječko Komunalno društvo Čistoća novi je Zakon o održivom gospodarenju otpadom mrtvo slovo na papiru jer i dalje nastavlja naplaćivati odvoz otpada po kvadratu stambene površine umjesto po obujmu stvarno stvorenog smeća. Uvjerili su se u to stanovnici Viškova, u čijim se poštanskim sandučićima ovih dana našao dokument s upisanom stambenom površinom njihove nekretnine.

Spomenuta praksa naplaćivanja odvoza nerazvrstanog otpada ide jedino u prilog privatnim interesima čime se, pod paskom političkih elita, želi opravdati ekološki neprihvatljiv sustav mljevenja smeća u budućem Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina. Rekli su to novinarima u Rijeci predstavnici Kriznog eko-stožera Marišćina, obećavši kako će poduzeti sve pravne akcije protiv nezakonite naplate odvoza smeća. Javlja Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.