Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko-stožer: Imamo dokaz da je Centar Marišćina potencijalno opasno mjesto!

15.06.2020.

13:45

Autor: Lea Domijan Fišter

Josip Katalinić iz Eko-stožera Marišćina (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Josip Katalinić iz Eko-stožera Marišćina (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Krizni eko-stožer Marišćina je po prvi put službeno od nadležnih institucija dobio dokaz da je Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina potencijalno opasno mjesto. Najnovija mjerenja pokazala su prisustvo iritirajućih spojeva, na što se lokalno stanovništvo žali već godinama.

Posebnu zabrinutost izaziva podatak da je unutar postrojenja utvrđena i prisutnost kancerogenih spojeva benzena, etilena, formaldehida i vinil-klorida. Već se i prisutnost tih spojeva, neovisno o njihovoj koncentraciji, smatra rizikom za razvoj zloćudnih bolesti, a na Marišćini su utvrđene koncentracije koje višestruko nadmašuju propisane granične vrijednosti, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog eko-stožera.

Traže hitan nadzor svih inspekcijskih tijela te privremeno zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, sve dok se ne postignu uvjeti za siguran rad djelatnika i dok se ne riješe svi tehničko-tehnološki problemi postrojenja te njegov utjecaj na okoliš i lokalno stanovništvo.

Također traže da Primorsko-goranska županija, kao većinski vlasnik Ekoplusa, osigura sredstva za testiranje lokalnog stanovništva kako bi se znanstveno utvrdilo truje li Centar Marišćina lokalno stanovništvo. Od skupštine Komunalnog društva Čistoće traže hitno pokretanje sustava odvojenog prikupljanja bio-otpada i njegovo ekološko zbrinjavanje te da se odmah krene na individualno prikupljanje ostatnog otpada. Javlja Lea Domijan Fišter:

Štetna Marišćina, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.