Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ekocid u Bakru - da ili ne? Pitanje za kaznenu prijavu

20.06.2014.

14:01

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jesu li Lučka uprava i Luka Rijeka deponiranjem rudače u Bakru stvarno učinili ekocid? Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić tvrdi ''itekako''. Druga strana kaže ''nikako'' i odbacuju sve optužbe na njihov račun jer rade sukladno koncesiji i nisu uzrokovali ništa, a kamoli ekocid. Istina, malo su pojačali rad na Terminalu za rasute terete. Sve je, dakle, potpuno oprečno!

Kako god okrenete, nije dobro. Smrad rudače širi se nošen zrakom, a sva skupo plaćena mjerenja pokazuju da je bakarski zrak druge kategorije. Kiša pere rudaču i ona ide u more, a 4 500 kvadrata je nezdravo. Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić tvrdi da se more nasipavalo bespravno i to otpadnim materijalima, ostacima ugljene rudače, željezničkih pragova, dasaka, gumenih traka, transportera iz Luke, da bi se sve to zasipalo kamenim materijalom. Na otpadni materijal se u more nagomilalo više od 50 tisuća tona sitne rudače i devastacija je vidljiva iz svemira, tvrdi Klarić. Bakar se iz Rijeke ne vidi ili se slabo vidi.

Što o svemu kažu Lučka uprava i Luka Rijeka? Irena Križ tvrdi da apsolutno nema nasipavanja jer toga nije bilo u razvojnim projektima. Postojeći terminal nije izvan kapaciteta, tvrdi Križ i dodaje da se od osnutka Lučke uprave, od 1996., a vjerojatno i ranije, na tom terminalu nije radilo nasipavanja i proširenja. Luka tamo obavlja posao u skladu s koncesijskim ugovorom, obaveze izvršavaju i Lučka uprava tu nema nikakvih primjedbi, zaključila je Križ.

Ali Bakar ima primjedbe, pa će uslijediti kaznene prijave vodećim ljudima, jer nakon deset godina borbe ne vide izlaza. Ali ovako dalje ne ide, kaže Tomislav Klarić. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.