Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Elhawi Star": Kako su keramičke pločice potopile brod ispred Rijeke?

24.02.2021.

14:18

Autor: Alen Čemeljić

Olupina broda "Elhawi Star" atraktivno je mjesto za ronioce (Foto: Danijel Frka)

Olupina broda "Elhawi Star" atraktivno je mjesto za ronioce (Foto: Danijel Frka)

Foto: - / -

Već je prošlo skoro 40 godina od potonuća broda "Elhawi Star" ispred riječke luke. Bilo je to 1982. godine, a Riječani su potonuće broda mogli gledati sa svojih prozora i balkona. U toj nesreći, srećom, nitko nije stradao, a olupina broda danas je poželjna ronilačka destinacija.

Sudbinu broda odredile su, čini se, keramičke pločice. Kako nam je ispričao redoviti suradnik Radio Rijeke i naš poznati istraživač podmorja Danijel Frka, na brod je u listopadu 1982. ukrcano nekoliko tisuća tona keramičkih pločica koje, po svemu sudeći, nisu bile posložene kako treba.

Naime, odmah nakon isplovljavanja, ni 300 metara od Porto Baroša, brod se nagnuo i potonuo. I dan-danas se nalazi na dubini od 42 metra i roniocima pruža spektakularan prizor. Olupina je, međutim pod stalnim nadzorom dežurnih službi zbog opasnosti od istjecanja goriva.

"Elhawi Star" je, inače, izgrađen na njemačkim navozima 1957. godine, porinut je kao "Valeria" te je kao trgovački brod održavao vezu između Europe i Amerike. Tijekom 1981. godine kupio ga je saudijski brodar i preimenovao u "Elhawi Star", ali pod tim imenom plovio je tek godinu dana. Plovidbe su ga koštale - keramičke pločice.

Poslušajte razgovor s Danijelom Frkom:

Frka o potonuću broda "Elhawi Star" - 1. dio, pripremio Alen Čemeljić

Frka o potonuću broda "Elhawi Star" - 2. dio, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.