Hrvatski radio

Radio Rijeka

Erasmus Plus: nove mogućnosti za studiranje u EU

23.01.2014.

21:28

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Erasmus Plus novi je program Europske unije koji je ujedinio sedam dosadašnjih programa iz područja obrazovanja, znanosti i sporta. Nudi mnoge mogućnosti, što znači da će puno više mladih ljudi dobiti priliku otići u inozemstvo, usavršavati se, usvajati nova znanja i vještine, volontirati. Program je danas predstavljen na riječkom Filozofskom fakultetu.

Novi program Erasmus Plus okupit će sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije vezane za mlade. Nude se razmjene, različita osposobljavanja i treninzi, volontiranje u inozemstvu. Upravo je volontiranje do godinu dana u stranoj zemlji program koji mladi najviše odabiru. 

Za mobilnost mladih unutar Europske unije za ovu je godinu osigurano milijardu i 800 milijuna eura. Mladi Hrvati sve informacije mogu doznati putem informacijske mreže Eurodesk i Europskog portala za mlade.

Mnogobrojnim studentima okupljenima na predavanju svoja je iskustva prenijela hrvatska Erasmus ambasadrorica Jelena Simić. Nju je za jednu od 66 ambasadora u 33 zemlje izabrala Europska komisija, i to zahvaljujući angažmanu na Radio Sovi, studentskom programu Radio Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, gdje je uređivala emisiju o mobilnosti i visokom obrazovanju.

S Jelenom Simić razgovarala je Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.