Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska noć bez alkohola za manje prometnih nesreća

18.10.2014.

13:01

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U odabranim noćnim klubovima u pet hrvatskih gradova, među kojima je i Rijeka, treću se godinu zaredom provodi akcija "Europska noć bez nesreća", kojom se mlade želi potaknuti na odgovorno (ne)konzumiranje alkohola i sigurno sudjelovanje u prometu.

Volonteri će večeras i noćas u klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Zadru, Osijeku i Rijeci zaustavljati skupine posjetilaca nudeći im dobrovoljno sudjelovanje u akciji - tako da među sobom odaberu osobu koja pristaje tu večer ne konzumirati alkohol i biti vozač na povratku kući. Na taj način će osoba promovirati odgovorno konzumiranje alkohola i sigurno sudjelovanje u prometu potvrđeno negativnim alkotestom. Akcije će se istodobno provoditi i u mnogim gradovima diljem Europe. 

U zadnjih deset godina na hrvatskim je cestama smrtno stradalo 47 tisuća ljudi, dok se u svijetu brojka penje na 17 milijuna ljudi. Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se, prema podacima Odjela za sigurnost cestovnoga prometa MUP-a, smanjuje broj smrtno stradalih u prometu. Pozitivan trend slijede i prometne nesreće koje su uzrokovali mladi vozači: trenutno je udio njihovih nesreća u ukupnom broju onih s poginulima 9,6 posto, a prije nekoliko godina više od 30 posto nesreća s najtežim posljedicama skrivili su upravo mladi vozači. 

Prošle godine u ovu je akciju bilo uključeno 776 volontera u 142 noćna kluba u 25 zemalja. U Hrvatskoj je prošle godine u akciji sudjelovalo 10 noćnih klubova u pet gradova i 646 mladih vozača. Ukupno je na alkotest pristalo 627 vozača, 167 ih nije konzumiralo alkohol, 59 je bilo u zakonom dozvoljenim granicama, a čak 401 osoba imala je više od 0,5 promila alkohola u krvi. Europska noć bez nesreća pokrenuta je u Belgiji 1995. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.