Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska znanja za regionalne probleme

21.10.2014.

13:59

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konferencija o ''Novim izazovima za Europu u svijetu koji se mijenja te znanju kao ključnom alatu za bolju Europu'' Centra za napredne studije jugoistočne Europe otvorila je vrata novoj, sveobuhvatnoj i fleksibilnoj znanstvenoj platformi za europske interdisciplinarne studije na Sveučilištu u Rijeci.

U politici, kao i u svakoj ljudskoj djelatnosti, treba imati znanja kojima možete odgovoriti na problem koji se pred vama pojavio, a obrazovni programi Centra za napredne studije jugoistočne Europe sa sjedištem u Rijeci polaznicima bi trebali omogućiti baš takva znanja i vještine. Čitava Jugoistočna Europa mora učiti o novim okolnostima u okruženju jer se samo tako može donositi odluke kojima ćemo se uključiti u procese veće od nas, rečeno je.

Mnoge, na žalost, političke odluke danas se donose bez dovoljno znanja i bez poznavanja terena, zemalja, povijesti, kulture, antropologije, gospodarstva zemalja na koje se odnose. Ovakav Centar pomaže da se te odluke baziraju na poznavanju, razumijevanju i znanju, što je temeljna ideja svakog studija, ali u ovom slučaju teme koja ima vrlo snažne praktične posljedice. Istaknula je to sudjelujući na konferenciji prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Centar za napredne studije jugoistočne Europe konferenciju je organizirao kao brainstorming susret u kojem su se oblikovali programi u kojima će se obrazovati diplomacija ovog dijela Europe, oni koji žele sudjelovati u procesu oblikovanja Unije. Javlja Tatjana Sandalj: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.