Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival sporta za gimnazijalce u Golubinjaku

17.09.2014.

16:34

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz poticajne nastavnike, na suradnju spremne učenike i kvalitetne sadržaje u hrvatskom školstvu, ništa nije nemoguće, pa ni cijelu jednu školu iz Rijeke makar na dan, slikovito rečeno, preseliti u Gorski kotar. Posljednjih godina učenici i profesori riječke gimnazije ''Andrije Mohorovičića'' rujansko obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana organiziraju u goranskom izletištu Golubinjak.

Nastojanje riječke gimnazije da u Golubinjaku organizira nešto nesvakidašnje, uz brojne su sponzore, prepoznale Hrvatske željeznice te za prijevoz od Rijeke do Lokava organizirale poseban vlak. Poseban prijevoz za događaj prepun posebnosti što ga profesor kineziologije Toni Žitko naziva festivalom sporta.

Osim redovitog krosa i malog nogometa, ove godine organizirali su prezentaciju zumbe, penjanje na prirodnoj stijeni, te  demonstraciju tzv. 3D streličarstva, gdje učenici lukom i strijelom imaju priliku gađati mete. I zato u Golubinjaku ne samo da nema markiranja, već se u njemu gimnazijskih dana prisjećaju i oni koji su odavno izašli iz školskih klupa. Uz otprilike 520 učenika i dvadesetak profesora, druženju se odazvalo i stotinjak bivših učenika škole. Žitko tvrdi da je to pokazatelj i drugim osnovnim te srednjim školama da bi mogli organizirati ovakvu manifestaciju.

Naime, na druženju u Golubinjaku, učenici nakon natjecanja i uz zabavne sadržaje, sami mogu pripremiti hranu na roštilju, pa je samo pitanje vremena kada će i drugi slijediti primjer riječke gimnazije. S današnjim gostima Golubinjaka družio se Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.