Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Fiumare'' - riječki povratak moru i pomorstvu

29.05.2014.

14:52

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počasnim mimohodom Gradske straže Bakar, Bokeljske mornarice, bakarskih kapetana i gospode te uz nastup klapa Vidulice i Flumen počeo je treći Festival mora i pomorske tradicije ''Fiumare''. Središnji dio programa postavljen je uz Mrtvi kanal i na području oko HNK Zajc i pruža doživljaj mora i pomorstva, kakvo je nekada bilo.

Tradicijske barke još su izložene na Korzu, a održava se i niz predavanja i izložbi o pomorskoj tradiciji, radionice za vezanje konopa i tradicijsku brodogradnju, ponuđeni su i autohtoni gastronomski proizvodi.

Najavljena je i izložba o riječkom brodarstvu 20. stoljeća što će biti otvorena u 19:30 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Sutra će u riječkoj luci biti održana regata starih barki. Program Fiumare dostupan je ovdje. 

U okviru Fiumare održava se i 20. forum pomorske baštine Mediterana, odnosno skup udruženja mediteranskih pomorskih muzeja, jer je nakana organizatora da potaknu osnivanje muzeja mora. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.