Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fotonaponska elektrana Tehničkog fakulteta

04.07.2014.

12:00

Autor: Josip Krmpotić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prostoru ispred Tehničkog fakulteta u Rijeci danas je u rad puštena fotonaponska elektrana Riteh - 1 koja će cjelodnevnim praćenjem sunca proizvoditi i isporučivati električnu energiju,a njezina godišnja proizvodnja od 4 700 kilovat sati otprilike odgovara godišnjoj potrošnji struje jednog hrvatskog domaćinstva.

Fotonaponska elektrana Riteh 1 u potpunosti je hrvatski proizvod, uz moguće poticaje može se isplatiti u roku od sedam ili osam godina, a vrijednost investicije je nešto više od 100 tisuća kuna. Činjenica da prati kretanje sunca omogućava joj iskoristivost i do 30% veću od fiksnih panela. 

Postrojenje fotonaponske eletkrane Riteh - 1 je neintegriranog tipa. Smješteno je na tlu i izvedeno kao pomični sustav s dvoosnim praćenjem. Instalirana snaga elektrane iznosi 3,5 kW, a na niskonaponsku elektrodistribucijsku mrežu priključena je jednofaznim učinskim pretvaračem. 

Primarni cilj izgradnje postrojenja je edukativno-istraživačkog karaktera, ali se elektrana nalazi u sustavu poticaja obnovljivih izvora energije i kogeneracije, što znači da projekt ima istovjetna tehničko-administrativna obilježja kao i bilo koji drugi veći elektroenergetski projekt slične vrste. Poslušajte što je još o elektrani doznao Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.