Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fužine: 120. obljetnica smrti Franje Račkoga, utemeljitelja HAZU-a

12.12.2014.

15:26

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od smrti prvoga predsjednika nacionalne akademije znanosti i umjetnosti dr. Franje Račkog prošlo je 120 godina, a te su se obljetnice prisjetili sudionici znanstvenoga skupa koji se 13. put održao u njegovim rodnim Fužinama.

Iako je od smrti Franje Račkoga prošlo već 120 godina, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić ne dvoji da mu pripada visoko mjesto na popisu velikana hrvatske povijesti. Uz Josipa Jurja Strossmayera nije samo izvrstan graditelj HAZU-a (tada JAZU), već i kulturnog, javnog i obrazovnog sustava tadašnje Hrvatske, rekao je Kusić.

Hrvatska se i danas, kao članica Europske unije, suočava sa sličnim izazovima kao i u vremenu Franje Račkoga. "Opet smo ušli u višenacionalnu zajednicu i moramo sačuvati svoj identitet. Vraćamo se u vremena kada su Rački i Strossmayer postavili tezu da su znanje, znanost, kultura i obrazovanje najvažniji za svaku naciju", podsjetio je Zvonko Kusić.

Uz obilježavanje 120. godišnjice smrti Franje Račkoga, sudionici skupa u Fužinama prisjetili su se i početka Prvoga svjetskog rata prije točno sto godina. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.