Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fužine važne za povijest i budućnost goranskog turizma

26.11.2014.

14:37

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa 140 godina turističke tradicije Fužine u Gorskom kotaru zaslužuju i imaju važno mjesto u povijesti razvoja hrvatskog turizma.

Na  završnoj svečanosti u povodu spomenute obljetnice progovoreno je i o turističkoj sadašnjosti Fužina kojom se, rečeno je, dostojno nasljeduje bogata prošlost.

Tradicijom dugom 140 godina Fužine su najstarija destinacija hrvatskoga kontinentalnog turizma, no općinski načelnik i predsjednik Turističke zajednice Marinko Kauzlarić ističe kako bi ta tradicija malo značila da njezino nasljeđe danas nije u funkciji.

Iako turizam nije nositelj razvoja toga kraja, u toj je djelatnosti na području Fužina zaposleno 110 ljudi, a to je četvrtina ukupnog broja zaposlenih, kaže Kauzlarić.

Fužine se danas naziva perjanicom turizma Gorskoga kotara, a to je, tvrdi direktor Hrvatske turističke zajednice Davor Ižaković, prepoznato i na državoj razini. U proteklih pet godina je u projekte Općine Fužine – poput infrastrukture i sadržaja jezera Bajer, spilje Vrelo i nekih manjih projekata – uloženo oko 600 tisuća kuna.

Za dosad učinjenim ne zaostaju ni planovi za budućnost, poput uređenja adrenalinskog i zimskog centra, iako su tijekom kriznih godina ulaganja znatno smanjena. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.