Hrvatski radio

Radio Rijeka

Galeb - još jedno Potemkinovo selo

30.07.2014.

16:00

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju broda Galeb je još jedna u nizu opsjena – rekao je na današnjoj konferenciji za medije PGS-ovac Franjo Butorac,uspoređujući gradsku vlast s ruskim knezom Grigorijem Aleksandrovičem Potemkinom

  Butorac je rekao kako već petnaestak godina slušamo o projektima koji će se realizirati u Rijeci , od muzeja moderne  umjetnosti , gradske knjižnice , Hartere  do industrijske baštine s posebnim naglaskom na  torpedo i lansirnu rampu.  Sad je u to uključen i Galeb..

 Svakih dvije do tri godine se jedna od tih tema izvuče i postaje IN . To traje nekoliko mjeseci i padne u zaborav .Onda se opet izvuče neka druga tema, pa je ona IN. To izgleda kao da se djeca igraju, a ne da ozbiljni ljudi vode i  imaju bilo kakvu strategiju razvoja  kulture u gradu . Ali kako grad nema razvojne strategije,  nije ni čudo da ni kultura nema razvojne strategije“

  Stav PGS-a o  brodu Galeb izrekla je i dopredsjednica PGS-a Tea Milčić Badurina :

 Prihvaćamo da je brod Galeb dio kulturne baštine te da  ga  treba turistički valorizirati , no najava , da će se , ako se ne nađe koncesionar koji bi platio 15 milijuna eura , njegovo  održavanje plaćati iz gradskog proračuna za nas je potpuno neprihvatljivo.

  U proteklih pet godina u Galeb je uloženo gotovo osam milijuna kuna, a  brod je kaže ona, u gorem stanju no kad je kupljen.

  O sve većoj podršci građana ideji da se  Galeb potopi te postane atraktivna i profitabilna  ronilačka destinacija,  Franjo Butorac kaže kako nije pristalice te opcije  jer je već  dovoljno olupina u Riječkom zaljevu :

Istina ne u rangu Galeba ,no dodaje,  kako , po svoj prilici , riječka luka neće biti ozbiljna luka, možda je to rješenje.“

Poslušajte i tonski zapis:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.