Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka Gateway: budućnost koja je sve bliže

06.03.2023.

18:36

Autor: Josip Krmpotić, Ivan Ribarić

Predsjednicu Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen u Rijeci je dočekao premijer Andrej Plenković

Predsjednicu Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen u Rijeci je dočekao premijer Andrej Plenković

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Rijeka Gateway, prometni terminal budućnosti koji će, prema planovima, biti otvoren sredinom 2025. godine, predstavljen je u ponedjeljak hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj gošći, danskoj premijerki Mette Frederiksen.

Galerija
Danska premijerka Mette Frederiksen i hrvatski premijer Andrej Plenković, Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka
Predsjednicu Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen u Rijeci je dočekao premijer Andrej Plenković, Foto: Goran Kovačić /PixsellPredsjednica Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen u riječkoj luci, Foto: Goran Kovačić/Radio RijekaZagrebačka obala, Foto: Goran Kovačić/PixsellNa Zagrebačkoj obali, Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka

Rijeka Gateway bit će najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe, a njime će se upravljati najmodernijom tehnologijom koja će biti energetski učinkovita.  


Najveća prednost terminala na Zagrebačkoj obali je dubina mora od 20 metara, što je više nego dovoljno za prihvat najvećih brodova. Terminalom će upravljati daljinski kontrolirana oprema, a značajno će se smanjiti i vrijeme putovanja.


Izvršni direktor projekta Koen Benders kaže da će dolazak kontejnera u središnju Europu preko Jadranskog mora, umjesto preko sjevernoevropskih luka dat će uštedu plovidbe do sedam dana. Time će se smanjiti i učinak štetnih plinova, a to je nešto što moramo učiniti za naš svijet, zaključuje Benders.


Glavni klijent Rijeka Gatewaya, danski logistički koncern za kontejnerski prijevoz Maersk, Rijeku vidi kao ulaz za terete za potrebe Hrvatske i okolnih zemalja, pa će tržište obuhvaćati i Mađarsku, Austriju, Poljsku, Njemačku...


Direktor financija Tomislav Žunić objasnio je da će se terminal graditi u dvije faze. U prvoj govorimo i 650 tisuća kontejnera, a u drugoj o milijun kontejnera na godišnjoj razini. 


Rijeka će 2025. biti prva luka pristajanja za kontejnerske brodove u ovom dijelu Mediterana, s 300 zaposlenih i više od pola milijuna kontejnerskih jedinica TEU-a prometa.  


Poslušajte što smo zabilježili:

Ono što je izgledalo tako daleko postalo je bliska budućnost

S predstavljanja Rijeka Gateway novinarima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.