Hrvatski radio

Radio Rijeka

Giovanni Lettich prvi i posljednji zapovjednik 'Coste Concordie'

28.07.2014.

17:23

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mnoga se imena iz naših krajeva vežu uz brod "Costa Concordia", koji je u siječnju 2012. udario u podvodni greben ispred otoka Giglia i prevrnuo se, pri čemu je poginulo 32 ljudi.

U dvogodišnjim operacijama izvlačenja sudjelovali su i članovi posade kao i tegljač riječkog Jadranskog pomorskog servisa. Bila je to najveća operacija vađenja brodske olupine. Jučer ujutro Costa Concordia je dotegljena do sidrišta genovske luke i odvezena u rezalište.

Vlasnici broda, kompanija Costa Crociere, procjenjuje da će je vađenje olupine s grebena i tegljenje u rezalište koštati 1,5 milijardi eura. Kapetan broda Francesco Schettino odbacio je sve optužbe suda za višestuka ubojstva i napuštanje broda te mu prijeti kazna i do 20 godina zatvora.

Višesatni manevar tegljenja kruzera do rezališta vodio je zapovjednik Giovanni Lettich čiji su roditelji rodom iz Velog Lošinja. S njim razgovara Virna Baraba:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.