Hrvatski radio

Radio Rijeka

Glazba povezuje! - ruski i ukrajinski pijanist zajedno nastupaju za pomoć Ukrajini

23.04.2022.

10:26

Autor: Radio Rijeka

Andrey Gugnin i Vadym Kholodenko

Andrey Gugnin i Vadym Kholodenko

Foto: - / HNK pl. Zajca

Jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije Andrey Gugnin vraća se u riječki HNK gdje će ove subote, 23. travnja u 19 sati i 30 minuta sa svojim prijateljem, također izvanrednim pijanistom međunarodne karijere, Ukrajincem Vadymom Kholodenkom održati humanitarni koncert za pomoć Ukrajini.

Sav prihod od ulaznica namijenjen je Ukrajini čije je Veleposlanstvo u RH otvorilo službeni žiro-račun za donacije financijskih sredstava na koji se izravno uplaćuje iznos pri kupnji ulaznica na ovaj koncert.


Koncert će dvojica pijanista otvoriti izvedbom djela Claudea Debussyja, njegovom suitom od tri stavka za dva klavira "En blanc et noir" (U bijelom i crnom).


Potom će Kholodenko izvesti Bagatelle op.1 svog sunarodnjaka, najpoznatijeg živućeg ukrajinskog skladatelja Valentina Silvestrova. Njegova “Molitva za Ukrajinu” bila je središnji dio dobrotvornog koncerta Metropolitan Opere prošlog mjeseca, "Četvrtu simfoniju" posljednjih tjedana svirao je Londonski filharmonijski orkestar, a “Tiha glazba” izvedena je na koncertu za mir u organizaciji Berlinske filharmonije.


Potom slijedi Balada br. 4 u f-molu velikog pjesnika klavira iz doba romantizma, Frederica Chopina u izvedbi Andreya Gugnina. 


Koncert će pijanistički duo zajednički zatvoriti izvedbom poznate skladbe Aleksandra Skrjabina "Prometej – Poema vatre" čiji je aranžman za dva klavira napisao Leonid Sabaneev.


Subotu rezervirajte za kazalište i usput uživajući u glazbi pomozite. Karte možete kupiti na blagajni HNK pl. Zajca ili online.

pijanistički duo

pijanistički duo

Foto: - / HNK pl. Zajca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.