Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani na Markovu trgu: "Od čega da živimo?"

19.11.2014.

13:43

Autor: Hina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petstotinjak stanovnika Gorskoga kotara mirno je prosvjedovalo na Markovu trgu u Zagrebu. Nezadovoljni su ukidanjem zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa.

Potpredsjednici Hrvatskog sabora Dragici Zgrebec Gorani su uručili peticiju Za spas Gorskog kotara koju je potpisalo 11 tisuća ljudi. "Razmotrite inicijativu vezanu za promjene koje će se dogoditi Goranima i Gorskom kotaru s promjenama zakona o brdsko-planinskim područjima i regionalnom razvoju jer to znači da Gorski kotar gubi 27 milijuna kuna nenamjenskih sredstava na godišnjoj razini", apelirao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Time se u pitanje dovodi osnovno financiranje javnih potreba u kulturi, socijali i sportu, a bit će upitni i asistenti u nastavi te oni koji se brinu o djeci u produženom boravku. Gorani žele da se shvati i prepozna da je njihov kraj posebna mikro-regija u kojoj je vrlo teško živjeti. "Nitko nije u kreiranju promjena uvažio našu nadmorsku visinu te vodio računa koliko je teško organizirati život na velikom prostoru Gorskog kotara, kao ni specifične mikroklimatske uvjete", rekao je Knežević.

"Od čega da živimo?", pitali su se Gorani ispred zgrade Hrvatskog sabora. Temeljni resurs Gorskoga kotara su šume i vode, gdje državno poduzeće ostvaruje stotine milijuna kuna gospodareći tim resursom, a stanovnici od toga nemaju ništa, poručili su prosvjednici potpredsjednici Sabora Zgrebec.

Dobili su njezino obećanje da će zastupnici prepoznati koliko su i u kojem kraju otežane mogućnosti razvoja života. "Mi ćemo kroz raspravu o zakonu o regionalnom razvoju, zakonu o brdsko-planinskim područjima i zakonu o područjima posebne državne skrbi razmotriti inicijativu i maksimalno Goranima izaći u susret, u skladu s propisima Europske unije", kazala je Zgrebec. 

Zbog ukidanja zakonskih pogodnosti za brdsko-planinska područja nekoliko je saborskih klubova u srijedu zatražilo stanku usred plenarne rasprave o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna.

Delnički gradonačelnik Ivica Knežević Goranima je poručio da su iz Ministarstva regionalnog razvoja obećali nastavak razgovora i traženja rješenja, dok prvi čovjek Vrbovskoga Dražen Mufić kaže da goranski kraj od vlasti traži i očekuje više razumijevanja i brige:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.