Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani očekuju sastanke s ministrima

17.05.2014.

14:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavni razgovor s premijerom goranski gradonačelnici i načelnici smatraju važnim korakom prema traženju rješenja za vitalne probleme Gorskoga kotara. U skoroj budućnosti očekuju i nove sastanke s resornim ministrima.

Gradonačelnici i općinski načelnici Gorskoga kotara vjeruju da su u razgovoru s premijerom Zoranom Milanovićem učinili važan korak i pokrenuli traženje rješenja za brojne probleme, u čemu imaju podršku Primorsko-goranske županije. Konkretnije poteze moći će se planirati nakon još nekoliko sastanaka s resornim ministrima, koji bi Goranima trebali odgovoriti na zahtjeve koje su uputili premijeru.

Jedan od prijedloga bio je i pilot-projekt izdvajanja goranskoga šumarstva iz centraliziranih Hrvatskih šuma. Time bi se, smatra načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić, postiglo puno jer bi Gorski kotar mogao kao nekada sam upravljati svojim resursima, na njima zarađivati i razvijati se. Ipak, najveći strah predstavlja ukidanje zakonskih pogodnosti brdsko-planinskim područjima.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević očekuje potvrdu nedavnih obećanja s državne razine prema kojima se neće značajnije smanjiti sadašnji porezni prihodi. Goranski čelnici smatraju da ne treba odbaciti niti moućnost donošenja posebnoga zakona o Gorskom kotaru. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.