Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani u Zagrebu traže spas Gorskoga kotara

18.11.2014.

20:23

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od pet stotina stanovnika Gorskoga kotara prosvjedovat će u srijedu na Markovu trgu u Zagrebu. Od Vlade i Sabora traže poseban, zakonom zajamčen status svojega kraja i protive se novome Zakonu o regionalnom razvoju koji će, kako se pretpostavlja, uništiti Gorski kotar.

Miran prosvjed Gorani će održati oko podneva. na Markovu trgu u Zagrebu, ispred sjedišta Vlade Republike Hrvatske i Sabora, izrazit će nezadovoljstvo ukidanjem zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa Gorskoga kotara. Bit će to i prosvjed protiv predloženog nacrta Zakona o regionalnom razvoju, koji Gorskom kotaru uskraćuje pravo na niz dosadašnjih poticaja države.

Nakon koordinacije održane u utorak prijepodne, gradonačelnici i načenici općina Gorskoga kotara procjenjuju da će na prosvjed u Zagreb otići oko 500 Gorana. Čelništvu Sabora predstavnici goranskih općina i gradova predat će peticiju Za spas Gorskoga kotara, koju je proteklih dana potpisalo oko osam tisuća ljudi. Žele da saborski zastupnici uoče probleme i nelogičnosti novoga Zakona, koje će Gorski kotar dovesti u probeme te da o njima pokrenu raspravu.

Vlada je, prema riječima čabarskoga gradonačelnika Kristijana Rajšela, dostavom pisanoga materijala pokazala spremnost da se i dalje razgovara o nekim za goranski kraj važnim temama. Među ostalim, to je unošenje nekih odredaba iz Zakona o otocima u budući Zakon o regionalnom razvoju: fond za kapitalna ulaganja od 16 posto poreza na dohodak, povećanje šumskog doprinosa s 5 na 7,5 posto i sufinanciranje nerentabilnih autobusnih linija.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević smatra da će prosvjedom na Markovu trgu Gorani, osim razgovora o pojedinim temama, tražiti i sustavna zakonska rješenja. "Gorski kotar zaslužuje da ga se izdvoji posebnim propisom, kako što su i otoci izdvojeni posebnim zakonom", kaže Knežević. Uoči prosvjeda stanovnika Gorskoga kotara u Zagrebu, izvještava Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.