Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranima dodatnih 6,4 milijuna kuna za sanaciju šteta od ledoloma

24.11.2014.

12:39

Autor: Neva Funčić / Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gorski kotar stiže dodatna pomoć za sanaciju šteta od ledene kiše: 3,8 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije te 2,6 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Gorski kotar mora imati poseban status planinskoga kraja jer se upravo na taj način i u razvijenoj Europi, u zemljama poput Austrije, Švicarske i Italije rješava pitanje opstanka i života u planinskim područjima, poručuju članovi PGS-a. Boje se da je Vlada zaboravila obećanja nakon siječanjske elementarne nepogode i da sudbina Gorskog kotara postaje krajnje zabrinjavajuća. Stoga ne čudi što mladi Gorani odlaze u Rijeku, Zagreb ili u inozemstvo, a sve koji tvrde da je život u Gorskom kotaru lijep, Nikola Ivaniš pita zašto se ondje ne dosele.

Za sanaciju šteta od ledoloma u Gorskom kotaru, goranskim gradovima i općinama će iz državnog proračuna biti dodatno isplaćeno još dva milijuna i 600 tisuća kuna. Nakon županijske pomoći od dva milijuna kuna, i državni će novac biti isplaćen izravno u lokalne proračune.

Iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu infrastrukture odobreno je pola milijuna eura, odnosno oko tri milijuna i 800 tisuća kuna. Europska pomoć stiže tek kada se ispostave računi za obavljene radove, u proljeće iduće godine, rekao je pročelnik za ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Gerhard Lempl. 

Poslušajte Lemplovu izjavu te izvještaj Josipa Krmpotića s konferencije za novinare PGS-a:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.