Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska 138. brigada HV-a obilježila 23. obljetnicu osnivanja

28.10.2014.

13:47

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Delnicama je obilježena 23. obljetnica osnutka 138. goranske brigade Hrvatske vojske. Petnaest je njezinih pripadnika poginulo ili umrlo od bolesti, a 200 je ranjenih.

Na današnji dan prije 23 godine osnovana je 138. goranska brigada Hrvatske vojske, kroz koju je svoj doprinos u Domovinskom ratu dao velik broj stanovnika Gorskog kotara, Hrvatskog primorja te sjevernojadranskih otoka. Članovi kluba ove postrojbe svojih su se poginulih suboraca prisjetili ispred spomen obilježja u središtu Delnica, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.

O pet godina dugom ratnom putu 138. goranske brigade govorio je njezin zapovjednik, brigadir Miljenko Balen. Bilo je i žrtava - 15 vojnika je poginulo ili umrlo od bolesti. Dvije stotine pripadnika 138. brigade bilo je ranjeno. "Sjetimo se Oluje i Bljeska gdje je goranski čovjek dostojanstveno obnašao svoju zadaću i ispunjavao sve zadaće koje je pred njega stavila Republika Hrvatska", rekao je Balen prisjećajući se djelovanja svoje brigade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.