Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:32 / 09.03.2020.

Autor: Nenad Lučić

Goranski medun: nakon hrvatske oznake izvornosti, na putu i prema europskoj

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Najpoznatiji pčelarski proizvod Gorskoga kotara, Goranski medun, nedavno je dobio nacionalnu oznaku izvornosti, a kako se takvoj oznaci teži i na europskoj razini, za afirmaciju kvalitete meduna valja napraviti još puno posla.

Dodjela nacionalne oznake izvornosti tek je prvi korak prema željenoj razini vrednovanja kvalitete Goranskog meduna, potvrđuje ugledni goranski pčelar Branko Vidmar i dodaje kako se radi o proizvodu koji dugoročno mora postati brend Gorskoga kotara.

Prvi korak prema tom cilju jest obnoviti pčelarstvo i povećati broj ljudi koji se njime bave jer, reći će u šali Vidmar, trenutačno ispada da su ljudi poput njega, kojem je 71 godina, "perspektiva" proizvodnje meduna. Niz je razloga zbog kojih medun na tržištu predugo nije imao status kakav zaslužuje - naime, još prije desetak godina teško se prodavao, pa su ga pčelari nerijetko označavali kao šumski med. No, situacija se polako mijenja.

Proizvod s oznakom izvornosti bi, uz porast cijene, trebao privlačiti i više kupaca. Za Goranski medun je pokrenuta i procedura dodjele europske oznake izvornosti i Branko Vidmar se dogodine nada dobrim vijestima. Osim pčelara, o medunu sve češće raspravljaju medicinari i nutricionisti jer riječ je o proizvodu koji sadrži znatno više minerala od nektarnog meda. Zato se konzumacija meduna preporuča ljudima svih dobnih skupina.

Kako je oznaka izvornosti medunu dodijeljena neposredno uoči prošle turističke sezone, zasad je nezahvalno procjenjivati u kolikoj je mjeri ona dosad utjecala na popularizaciju tog pčelarskog proizvoda, no ipak se osjeća da su neprodane zalihe manje nego prije, zaključuje Branko Vidmar. Javlja Nenad Lučić:

Goranski medun, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.