Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski poduzetnici u Bruxellesu: kako do europskog novca i razvoja?

28.11.2014.

15:32

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest drvoprerađivačkih i turističkih poduzetnika iz Gorskoga kotara boravilo je proteklih dana u Bruxellesu u okviru projekta Internacionalizacija poslovanja, što je organizirala Lokalna razvojna agencija PINS iz Skrada.

Posjet Bruxellesu i susrete s predstavnicima europskih i drugih institucija Goranski poduzetnici ocjenjuju korisnima, a najviše su saznali na edukativnom match making skupu. Cilj je bio pokazati poduzetnicima mogućnosti koje su se otvorile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ali i mogućnosti umrežavanja s potencijalnim partnerima, kaže direktor PINS-a Danijel Bertović.

Gorski kotar u Europi se promovirao i kao turističko odredište. Poduzetnik Toni Čota prvi korak prema nalaženju europskih poticaja za goranski turizam sada, nakon posjeta Bruxellesu, vidi u osnivanju klastera ili udruge. To bi svima uključenima olakšalo natjecanje na raznim projektima.

Drvoprerađivačima su, pak, odškrinuta vrata za samostalnu promociju proizvoda Gorskog kotara na dva sajma u Belgiji. Tržište postoji, ali ono neće doći k nama, već mi moramo prilaziti njemu, kaže mladi poduzetnik Anton Žagar i najavljuje zajednički nastup goranskih poduzeća belgijskim sajmovima.

Gorani bi već dogodine, ako ulože organizacijski trud, mogli biti domaćini velikog skupa Euromontane – asocijacije koja okuplja brdsko-planinska područja Europske unije. Više o odjecima posjeta goranskih poduzetnika Bruxellesu saznao je Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.