Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: korak po korak prema normalizaciji

07.02.2014.

20:03

Autor: N. Lučić / J. Krmpotić / T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je jutros otvorena pruga od Rijeke do Ogulina za teretni promet, od 15 sati željeznicom voze i svi putnički vlakovi. Situacija u Gorskome kotaru s opskrbom električnom energijom postupno se popravlja te trenutno više od polovice stanovnika Gorskoga kotara ima električnu energiju iz elektroenergetske mreže ili velikih mrežnih agregata, stoji u priopćenju HEP-a.

Kako još mnoga naselja nemaju struje zbog pada elektroenergetske mreže, nastavlja se postavljanje velikih mrežnih agregata, tamo gdje je niskonaponska mreža očuvana, odnosno pod zemljom. Na mrežne agregate snage između 200 i 700 kilovolt ampera spojena su trafo područja u centrima Prezida, Čabra, Tršća, Gerova i  Crnog Luga na čabarskom području, Gomirja na području Grada Vrbovskog, te centar Fužina, škola u Mrkoplju i Begovo Razdolje. Tijekom dana na mrežne agregate velike snage bit će spojena i trafo područja Brestova Draga, Mrzla Vodica i Malo Selo.

Više od 200 radnika Elektroprimorja i drugih dijelova HEP-a intenzivno radi na podizanju dalekovoda, odnosno zamjeni pokidanih vodiča, podizanju stupova i otklanjanju brojnih kvarova. Na svu sreću temperature su porasle, led se ubrzano topi te je konačno moguć pristup mjestima kvarova, a za električare vikenda nema, radit će se i subotu i nedjelju cijeli dan.

Tijekom petka struje nije imalo manje od pet tisuća kućanstava diljem Gorskog kotara, što je značajan napredak u odnosu na jučerašnjih 6300 kupaca. Struju su popodne dobile i Fužine, a direktor HEP-a Tomislav Šerić izjavio je da je ovo najveća mirnodopska šteta na elektroinstalacijama u Hrvatskoj - oštećeno je više od 510 kilometara mreže. Ukupna šteta bit će najmanje 50 milijuna kuna, a 90 posto kućanstava struju će dobiti u sljedećih nekoliko dana. 

Uz čabarsko područje, najugroženiji je dio Gorskog kotara općine Fužine. Čini se sve da se osposobi dio mreže, a ako radnici uspiju doći do repetitora u Plasama, možda se tijekom vikenda ukaže i TV prijem te pokrenu mobilni telefoni. Načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić nudi nešto optimizma - kada Fužine dobiju struju, veliki agregat će se preseliti u Lič, gdje je uništen cijeli visokonaponski vod.

Zbrajaju se i štete, a one su posebno velike na šumama. Od posljedica ledene kiše u Čabru i okolici oštećeno je 95 posto stabala bukve. U Begovu Razdolju, najvišem goranskom naselju, šuma gotovo da i nije oštećena, ali nestanak struje onemogućio je normalan rad stočne farme Bojana Franciskovića.

Elektroenergetska postrojenja HŽ Infrastrukture na području Gorskog kotara nisu znatnije oštećena, ali još nisu u funkciji i nemaju napona zbog velikih oštećenja lokalne HEP-ove distribucijske mreže, stoji u njihovu priopćenju. Ipak, u 15 sati pruga je otvorena za sav promet, pa je tako prvi putnički vlak iz Rijeke krenuo u 15:30, a 10 minuta kasnije i iz Ogulina prema Rijeci. 

Podsjećamo, zbog iznimno teških zimskih uvjeta u nedjelju 2. veljače, u 0:15 sati za promet je zatvorena pruga od Ogulina do Rijeke te je na tome području do jučer bio obustavljen sav željeznički promet.

Od 16 sati otvoren je i veći dio cesta u Gorskom kotaru, koje su danima bile zatvorene zbog poledice i srušenih stabala.

Od ponedjeljka bi mogla uslijediti normalizacija rada u školama, ali samo na čabarskom području. O situaciji u Gorskom kotaru i danas javlja Josip Krmpotić, o napretku radova na području Fužina govori Marinko Kauzlarić, o stanju na farmi u Begovu Razdolju vlasnik Bojan Francisković, a o štetama na elektroenergetskoj mreži Tomislav Šerić. Također poslušajte kako nastaje ledena kiša i zašto to nije dobar naziv za atmosfersku pojavu koja je u led okovala cijeli Gorski kotar, to nam je ispričao meteorolog Ivan Novak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.