Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: novi rekordni vodostaji!

29.09.2022.

14:32

Autor: Nenad Lučić

Rujan 2022.: u dva navrata uz gornji tok Kupe nadmašeni rekordni vodostaji stari 56 godina

Rujan 2022.: u dva navrata uz gornji tok Kupe nadmašeni rekordni vodostaji stari 56 godina

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Crni Lug sa 161, te Delnice s 94 mm oborina, bili su u protekla dvadeset i četiri sata kišni rekorderi u Gorskom kotaru. Ujedno su na pojedinim dijelovima uz gornji tok rijeke Kupe, kao i prije petnaestak dana, u srijedu navečer iznova mjerene razine vodostaja kakve, do ove godine, nisu zabilježene u posljednjih pola stoljeća. 

Kupa je ponegdje u gornjem toku dvaput u petnaest rujanskih dana nadmašila rekordne vodostaje stare pedesetak godina. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potvrdio je da svjedočimo ekstremnim hidrološkim prilikama. 


"Na našem vodomjeru kod sela Kupa, tijekom posljednje obilnije kiše rekordni vodostaj nadmašen je za 82 centimetra, a sinoć je taj rekord povećan za dodatnih 35 centimetara. Na području sela Zapeć od jučer imamo zabilježen novi rekord koji je prethodni nadmašio za 10 centimetara. Sve te vrijednosti ukazuju da su srušeni rekordi stari 56 godina", dodao je Đuroković.


U prizemlju nekih poplavljenih kuća uz Kupu bilo je i tridesetak centimetara vode. Zapovjednik profesionalnih vatrogasaca iz Delnica Dražen Rački objasnio je da su najviše radili na lokacijama na kojima se ukazala potreba za hitnim ispumpavanjem vode, ali su i osiguravali prometnice. "Zasad čekamo da se Kupa vrati u svoj normalan tok", zaključio je.


U požrtvovnost interventnih službi uvjerio se i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula koji je obišao Osnovnu školu Brod na Kupi koja je zatvorena zbog plavljenja prilaznih cesta.


"Riječ je o momcima koji su odradili cijelu noć na terenu. Izvukli su čak i jedno vozilo iz vode i pokušali ga maknuti s prometnice", objasnio je Mamula govoreći o aktivnostima dežurnih službi.


Neke su ceste poplavljene, a neke i bujicama ozbiljno potkopane. Dvanaest metara ceste prema naselju Razloge praktički je odnijela bujica, opisuje gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.


"Klizište je dosta veliko i postoji opasnost da bujične vode odnesu cijelu prometnicu. Mi smo ceste dosad samo spašavali i nismo poduzimali cjelovitu rekonstrukciju, no konačni iznos šteta koje smo registrirali, premašio je 2,5 milijuna kuna, zbog čega ćemo zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode", rekla je gradonačelnica.


Dobra vijest je da vodostaj Kupe u gornjem toku od jutros kontinuirano opada, a time i opasnost od novih poplava. Poslušajte:

Rekordni goranski vodostaji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.