Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar ostao bez struje

02.02.2014.

21:48

Autor: Nenad Lučić / HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hidroelektrana Gojak trenutačno napaja cijelo ugroženo područje Gorskog kotara u tzv. "otočnom režimu rada", priopćio je večeras Hrvatski operator prijenosnog sustava. U suradnji s HEP Proizvodnjom u iznimno kratkom vremenu osigurano je napajanje potrošača u ugroženom području s razine 110 kV. Takav režim rada održavat će do uspostave dalekovodnih veza sa elektroenergetskom sustavom Hrvatske, što se očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Nakon što je dio Gorskog kotara tijekom cijelog dana bio bez električne energije, uslijed ledene kiše tijekom poslijepodneva čitavo je područje isključeno iz sustava. Interventni timovi HEP-a nastojali su barem u dijelu područja ponovno uspostaviti opskrbu električnom energijom što im je uspjelo u 20:30. Više će moći učiniti vjerojatno tek sutra. Za područje Čabra i Fužina još jutros je primorsko-goranski župan proglasio elementarnu nepogodu, a više o tome kako se situacija razvijala tijekom dana možete doznati ovdje.

Iako smo ranije javljali da samo u dijelu osnovnih škola Gorskog kotara sutra neće biti nastave, sutra neće biti nastave niti u jednoj školi na tom području. Potvrđeno je to iz sjedišta Primorsko-goranske županije.

Rijeka je jutros bila prometno odsječena od kontinentalnog dijela Hrvatske. Promet autocestom Rijeka - Zagreb uspostavljen je tek poslije podneva. Zbog tehničkih poteškoća, pada napona električne energije i ledene kiše na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Bosiljevo 2 vozi se uz ograničenje brzine na 40km/h. Ne radi signalizacija, a zatvorene su i benzinske pumpe na tom dijelu auto-ceste. Iz HAK-a mole vozače za krajnji oprez i poštivanje privremene prometne signalizacije.

Na sjednici županijskog Stožera, održanoj popodne u sjedištu Cesta Rijeka u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, dogovoreno je da se ispostava Hitne medicinske službe iz Prezida radi bolje komunikacije smjesti u bazi u Čabru, odnosno u prostoru tamošnje policijske postaje, u kojemu će se stacionirati i jedna postrojba Hrvatske gorske službe spašavanja. Bolesnike iz Gorskog kotara koji moraju na dijalizu u Rijeku, prevozit će članovi HGSS-a, dok će nekolicina bolesnika, čije je stanje nešto teže, ostati dulje u riječkoj bolnici.

Hrvatske željeznice izvijestile su da su svi putnici koji su noć proveli u Gorskom kotaru jer je ledena kiša zaustavila promet vlakovima poslijepodne stigli na odredišta. Sve dežurne ekipe HŽ Infrastrukture su na terenu da bi se dionica pruge između Ogulina i Rijeke što prije osposobila za promet, navode u HŽ-u te mole putnike da bez prijeke potrebe do daljnjega ne kreću na put u smjeru Gorskog kotara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.