Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski sajam u Skradu: što sve proizvode Gorani?

13.12.2014.

14:50

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski sajam u Skradu uvijek uoči božićno-novogodišnjih blagdana promovira rezultate malog poduzetništva Gorskog kotara.

U povodu desetog izdanja te međunarodne manifestacije, lokalna razvojna agencija PINS osmislila je dvodnevni program sajamskih događanja. Popratni  stručni skupovi, ističe direktor PINS-a Danijel Bertović, žele odgovoriti na pitanje kako projektom Život bez granica unaprijediti prekograničnu suradnju poduzetnika Gorskoga kotara s partnerima iz Slovenije.

Tako se na dva okrugla stola razgovaralo o programima ruralnog razvoja koji mogu pomoći poduzetnicima te o prekograničnoj suradnji Slovenije i Hrvatske jer se sljedeće godine očekuje prvi natječaj iz tog prekograničnog programa. 

A izložbenim dijelom Gorskoga sajma dominiraju tipični proizvodi ruralnih područja: likeri, proizvodi od meda, suveniri – sve od manjih proizvođača.

Na upit je li i na koji način Gorski sajam  u proteklih deset godina pridonio uspješnosti malih proizvođača Gorskog kotara, Danijel Bertović kaže da je postignut vidljiv napredak u dizajnu i promociji tih proizvoda.   

Dobra je stvar, zaključuje Bertović, što je dio izložbenog prostora ustupljen i malim poduzetnicima iz Slovenije, pa je  domaćim proizvođačima omogućena neposredna razmjena iskustava. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.