Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Rijeka partner u europskom projektu INCA

24.02.2014.

13:51

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sljedećih 20 godina gotovo trećina stanovništva bit će starija od 65 godina. Velik broj ljudi suočit će se s problemima poput duševnih bolesti ili poremećaja u ponašanju. Grad Rijeka pridružio se projektu koji takvim osobama omogućuje lakše funkcioniranje u društvu.

Europska komisija odobrila je Gradu Rijeci sufinanciranje projekta INCA vrijednog 307.140 eura. Od toga iznosa EK će financirati polovicu, a riječ je o programu Europske unije namijenjenog promicanju suradnje između država članica. U njemu sudjeluje devet partnera iz četiri zemlje - Španjolske, Cipra, Latvije i Hrvatske. Osim Grada Rijeke, još jedan hrvatski partner u projektu je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Osnovni cilj projekta je, korišetnjem odgovarajuće aplikacije, učiniti dostupnijim socijalne i zdravstvene usluge za osobe starije od 65 godina koje pate od psihičkih bolesti i poremećaja ponašanja. Projekt će se provoditi 36 mjeseci. Radi se sustav u kojem će liječnik opće prakse ili socijalne ustanove moći vidjeti sve usluge koje mogu koristiti osobe iz ciljne skupine. S konferencije za novinare izvještava Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.