Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grad Rijeka podržat će inicijativu Udruge gradova

04.12.2014.

17:32

Autor: Lea Domijan Fišter / HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da riječki SDP nije ni u kakvom sukobu s čelništvom SDP-a Hrvatske, te da podupire inicijativu Udruge gradova koji će tražiti ocjenu ustavnosti novog Zakona o financiranju lokalne samouprave.

Temelj za ocjenu ustavnosti je u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi koju je Hrvatska potpisala i koja je za Hrvatsku obvezujuća, a ona nalaže da se lokalna samouprava mora konzultirati u kontekstu donošenja zakona koji je se izravno tiču, objasnio je Vojko Obersnel, dodajući da s tim zakonom to nije bio slučaj.

Podsjetio je da je Udruga gradova amandmanima pokušala utjecati na izmjene zakona o financiranju lokalne samouprave, što je ponajprije pokazalo da velik dio gradonačelnika o toj temi misli isto. Amandmanima je bilo predloženo da se, kako bi građani dobili veće plaće, i država odrekne dijela poreznih prihoda. Bit amandmana bila je da većina prihoda od poreza na dohodak pripadne jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da se ne umanjuje novac za financiranje decentraliziranih funkcija u koje spadaju školstvo, zdravstvene i socijalne ustanove i vatrogasci, objasnio je Obersnel. No, amandmani nisu prošli, zaključio je Obersnel.

Na pitanje Hine o najavama i mogućem pokretanju mnogih aktivnosti Udruge gradova kojima bi se plakatima i nastupima u medijima upozorilo na nezadovoljstvo djelovanjem Vlade i učincima "mini porezne reforme", Obersnel je odgovorio kako o tome ne zna ništa te da takve aktivnosti ne odobrava. "Nije mi jasno zašto bi sada, nakon što je dio gradonačelnika, koji su ujedno i saborski zastupnici, podržao Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave i izmjene Zakona o porezu na dohodak, krenula kampanja kojom bi se putem velikih plakata kritizirala Vlada i isticali nedostaci porezne reforme", istaknuo je Obernnel.

Ocijenio je da je sada prekasno za takvo što jer su oba zakona donesena, pa bi cilj takve kampanje bilo rušenje Vlade, a ne korekcija ili izmjena zakona. Dodao je da se s time ne slaže. Udruga gradova ne smije biti produžena ruka HDZ-a ni bilo koje druge stranke iz koje bi dolazila većina okupljenih gradonačelnika, rekao je Obersnel.

U vezi s odnosom riječkoga SDP-a i čelništva stranke Obersnel je rekao kako je "iznijeti različito razmišljanje i suprotan stav dio demokratske kulture". Naveo je da je o Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o financiranju regionalne i lokalne samouprave prije donošenja razgovarao s ministrima, sugerirao drugačija rješenja i tražio da se stvari sagledaju drugačije. "Dakle, u svojim javnim istupima nisam rekao ništa novo, niti sam otvorio ikakav sukob. Ponovio sam sve ono što je čelništvo SDP-a od mene već ranije čulo, pa ako ranije nismo bili u sukobu, ne vidim zašto bismo bili sada", istaknuo je i upitao: "Ili možda citat u medijima vrijedi više od žive riječi na sastancima?"

Obersnel je na Hinina pitanja odgovarao elektroničkom poštom iz Bruxellesa, gdje je na sjednici Odbora regija Europske unije, a za Radio Rijeku javio se telefonom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.