Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradnja ceste D-403 najavljena za jesen

10.05.2014.

15:09

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka cesta D-403 konačno je uvrštena u Vladin program građenja i održavanja javnih cesta do 2016. godine. Gradnja počinje ove jeseni, a rušenja objekata što se nalaze na trasi - već ovoga ljeta.

Cesta će povezati čvor Škurinje s planiranim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali. Bude li prometa i kontejnera, Osječka, Vukovarska i Zvonimirova ulica bile bi preopterećene kamionima, a ta će cesta predstavljati izravnu vezu kao nova gradska prometnica za povezivanje Škurinja, Podmurvica i Mlake s koje će se izvesti spojevi na Osječku, doznajemo od pročelnice za komunalni sustav Irene Miličević.

Projekt je zahtjevan: gradit će se 1250 metara dug tunel s tri prometna traka, zatim dva vijadukta duljine 316 i 144 metra, 56 metara i 33 metra dugi željeznički nadvožnjaci, 6 križanja od kojih su dva rotori, a slijedi i rekonstrukcija Zvonimirove te prelaganje većeg broja kabela. Radovi su raspoređeni u deset faza.

Investicija vrijedi 500 milijuna kuna, a formalni su investitori Hrvatske ceste. Grad Rijeka će zemlju kojom prolazi trasa ustupiti bez naknade te zbrinuti veći dio obitelji čiji će se domovi rušiti. Korisnicma 9 objekata u kojima živi 20 obitelji ponuđeni su u najam gradski stanovi mimo liste prioriteta.

Prema riječima pročelnice Miličević, očekuje se da će rušenje tih objekata početi ovog ljeta. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.