Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradski proračun manji, više novca vatrogascima i turizmu

17.07.2014.

14:30

Autor: Saša Vuksan, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijeće Grada Rijeke izglasalo je prvi ovogodišnji rebalans proračuna, kojim dolazi do smanjenja od 0,5 posto ili 3,7 milijuna kuna. Prihvaćena je i šest mjeseci uranjena smjena na čelu HNK-a Ivana pl. Zajca.

Opet povijesna riječka trobojnica?     Danko Švorinić iz Liste za Rijeku aktualizirao je mogućnost da službena zastava Grada Rijeke bude povijesna trobojnica s bordo, žutim i plavim vodoravnim pojasom, što je izglasano još prije 16 godina. Ministarstvo uprave tada je poništilo odluku, a među navedenim razlozima je i nemogućnost da gradovi imaju trobojne zastave. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da načelno nema ništa protiv takve inicijative i da će do kraja mjeseca istražiti smije li Grad uvesti takvu zastavu ili ne.

Proračun Grada Rijeke umanjen je za pola posto ili tri milijuna i 700 tisuća kuna, no nešto više novca predviđeno je za naknade u socijalnom programu, za vatrogasce, promociju turizma te 33 posto više za šetnice. U proračun su uvršteni i troškovi subvencioniranja energetske obnove obiteljskih kuća. Za izglasavanje rebalansa bilo je dovoljno 18 gladsova vijećnika vladajuće koalicije.

HDZ-ov vijećnik Hrvoje Burić napao je gradsku upravu zbog rastrošnosti, ilustririavši primjerom: za informiranje građana o projetima Grada putem medija izdvojeno je 1,8 milijuna kuna. To pokazuje, kaže Burić, kako se gradonačelnik ponaša tijekom krize i umjesto da spušta, diže ljestvicu trošenja.

Četiri posto iz gradskoga proračuna predviđeno je za vrtiće, o kojima se govorilo i na aktualnom satu. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da ne postoji niti jedno dijete starije vrtićke dobi, čija su oba roditelja zaposlena, a da nije upisano u vrtić. Na čekanju je 77 djece jasličke dobi. Radovi u vrtićima na Pehlinu i Turniću bit će gotovi do rujna, rekao je Obersnel. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.