Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradu Rijeci još jedno ''uvjetno mišljenje'' revizora

26.11.2014.

15:05

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Na zapadu ništa novo'' bio je prvi komentar riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela nakon što je prihvatio izvješće Državne revizije o poslovanju Grada Rijeke za 2013. godinu. I ove je godine zbog niza nepravilnosti dobiveno takozvano ''uvjetno mišljenje''.

Riječki gradonačelnik je izjavio da je dio primjedbi već ispravljen te  su pokrenute aktivnosti za uvođenje Riznice i odgovarajući način knjiženja  imovine preuzete od komunalnih društava, prema preporuci Revizije.

Rijeka će uskoro dobiti spomenik pomorcu u središtu grada.Trgovačko društvo Jadranski pomorski servis će, u povodu 25. obljetnice postojanja, donirati Gradu Rijeci spomenik posvećen pomorcima i pomorstvu. Autor spomenika je zagrebački akademski kipar Petar Dolić, a svečano otkrivanje će biti održano u subotu, 13. prosinca na Trgu 111. brigade hrvatske vojske.

No, neke primjedbe Vojko Obersnel nikako ne prihvaća, poput one da je nenamjensko trošenje - održavanje javne rasvjete novcem od komunalne naknade. ''To što se nešto naziva nenamjenskim trošenjem sredstava, ne znači da je novac potrošen na bilo što neprimjereno. Radi se samo o činjenici da je novac koji je na primjer trebao biti potrošen na pojačano održavanje, čišćenje ili sličnu djelatnost, u tom trenutku potrošen za subvencije dječjih vrtića ili subvencije građanima kroz socijalne programe'', tvrdi Obersnel. Predstojeće izmjene zakona o komunalnim djelatnostima potvrdit će da je Grad Rijeka bio u pravu rekao je gradonačelnik.

Na upozorenje da se nedovoljno provode prisilne naplate, rekao je da to nisu i neće činiti, kao što nisu blokirali 3. Maj Motore i dizalice. ''Najlakše bi bilo postupiti po nalazu Državne revizije i dati nalog službama koje to rade da krenu u prisilnu naplatu i blokadu računa! Međutim, to bi izazvalo totalni kaos i bez obzira na nalaz Državne revizije mi ćemo i dalje u tom kontekstu na ovaj način rješavati problem tamo gdje postoje objektivni razlozi'', zaključio je Obersnel.

Lako je iz ureda donositi zaključke, ne poznajući stanje na terenu rekao je gradonačelnik te dodao da ne stoji niti primjedba o neodgovarajućem planiranju, jer od Ministarstva još nisu dobili podatke koji im trebaju za proračun, a ni Zakon o lokalnoj samoupravi nije definiran, iako je proračun trebalo predložiti do 15. studenoga. Toliko o planiranju, zaključio je Vojko Obersnel uz napomenu da će druge primjedbe po nalazu revizije otkloniti odjeli na koje se one odnose. Javlja Lea Domijan Fišter:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.