Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grobnišćina zvoni dvanaesti put

01.02.2014.

08:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prve subote u veljači grobnički se kraj daleko čuje jer Grobnišćina zvoni u organizaciji Grobničkih dondolaša. Ove godine dvanaesti put, ali s jednom bitnom novosti u organizaciji obilaska.

U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluje dvanaest zvončarskih grupa iz Hrvatske i inozemstva. Gosti su Kukeri Pavel Bania iz Bugarske, Koranti Rogoznica iz Slovenije, Vukojevački Starcevi iz Vukojevaca, Svetomartinski Krampusi iz Svetog Martina na Muri. Osim domaćina, Grobničkih dondolaša zvonit će i Halubajski zvončari, Žejanski zvončari, Zvončari Mune, Zametski zvončari, Zvončari Vlahov breg i Korensko, Ćićki zvončari i Kukuljaški zvončari.

Povorka kreće s joga u Dražicama u podne, a tamo se i vraćaju nakon obilaska mjesta. To je glavna promjena u odnosu na ranije godine, jer su do sada zvončari obilazili istoga dana obje grobničke općine, Čavle i Jelenje. Od ove godine će se ta manifestacija održavati naizmjenično jedne godine u Jelenju, a druge u Čavlima.

Danas će, u 14 sati, u bistro-pizzeriji Enigma biti otvorena izložba Borisa Rajkovića Mačuka s potpisom, a moći ćete ju razgledati od utorka do nedjelje od 8 do 22 sata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.