Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grubiša: Meloni bi mogla zaoštriti politiku prema migrantima, LGBT zajednici, nezaposlenima...

26.09.2022.

15:44

Autor: Iva Pavletić Crnić

Damir Grubiša

Damir Grubiša

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

O pobjedi desnice na talijanskim parlamentarnim izborima i trijumfu Giorgie Meloni razgovarali smo s Damirom Grubišom, analitičarom vanjskopolitičkih događanja, novinarom i bivšim veleposlanikom u Italiji.

"Njena pobjeda je pitanje demokratskog kontinuiteta Italije u izboru svojih vlada", govori Damir Grubiša.


"S obzirom na njene ideološke konotacije i političke boje to bi moglo izazvati probleme, kako u unutarnjoj politici, tako i u vanjskopolitičkim odnosima. Ona je predsjednica konzervativne indipendentističke struje u Europskom parlamentu, na čelu je jedne stranke koja se po nekim pitanjima deklarirala krajnje konzervativno, suverenistički, populistički s čak nostalgičnim prizvukom prema fašističkoj prošlosti", podsjeća naš sugovornik. 


"Njezine izjave su izazivale kontroverze. Giorgia Meloni i njena politička opcija mogla bi zaoštriti politiku prema migrantima i prema LGBT zajednici, ali i prema nezaposlenima i ugroženima. Njezina parola bila je 'Bog, domovina i obitelj', a kada takve parole koristite u političkoj kampanji to znači da odražavate konzervativne ideje i stavove katoličke crkve", upozorio je Grubiša. 


Razgovor poslušajte u nastavku:

Damir Grubiša o izborima u Italiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.