Hrvatski radio

Radio Rijeka

Guido Prodam - prvi riječki pilot

12.09.2014.

15:45

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 1882. godine u Rijeci je rođen Guido Prodam, prvi Riječanin koji je avionom letio nad gradom i tako postao prvi pilot u tadašnjoj velikoj monarhiji koji je letio nad morem.

Bilo je to 1911. godine kada je uzletio s Piope koja je danas, napisao je netko, apokaliptični otpad metala. Uzletio je brzinom od 90 km/h uz zvuke limene glazbe i aplauz gomile. Bilo je to samo godinu dana nakon što je svestrani zagrebački izumitelj Slavoljub Penkala u vlastitoj radionici konstruirao avion koji je predao prvom hrvatskom pilotu Dragutinu Karlu Novaku za uzlijetanje s, kažu neki izvori, zagrebačkog vojnog vježbališta na Črnomercu, a prema Hrvatskoj enciklopediji s vježbališta Kajzerica.

Avanturistički raspoloženi Guido Prodam letio je do Lovrana i natrag. Bio je prvi pilot u Austro-Ugarskoj koji je letio nad morem, a 1912. prvi je sletio, iako prisilno, na morsku površinu, pri čemu je ostao neozlijeđen, a zrakoplov je potonuo, navedeno je u Hrvatskoj enciklopediji.

Tako su Zagrepčani i Riječani mogli vidjeti revolucionarni izum "letećeg čovjeka" sedam odnosno osam godina nakon što su američki pioniri zrakoplovstva, braća Wright, 1903. godine uspjeli poletjeti svojim avionom. Rijeka tada, te 1911. godine, ima 68 tisuća stanovnika, Zagreb oko 75 tisuća, Trst 260 tisuća kao treći grad Austro-Ugarske, Pula 60 tisuća, Osijek 28 tisuća, a Split 18 tisuća stanovnika.

I Penkala i Prodam konstruiraju u to doba svoje zrakoplove. Slavoljub Penkala konstruirao je i napravio prvi zrakoplov u Hrvatskoj 20. lipnja 1910. godine, a prvi hrvatski let izveden je dva tjedna kasnije. Guido Prodam konstruirao je jednosjede Prodam I i Prodam II 1912. godine.

Godinu kasnije, 1913., konstruira vojni dvosjed Prodam III te se pridružuje Zračnim snagama K. u. K. (Zračne snage austro-ugarske monarhije). Oboren je u zračnoj borbi protiv četiri RAF-ova aviona 1918. godine, preživio je, ali je ostao invalid. Umro je u Budimpešti trideset godina kasnije (1948. godine).

U današnjoj emisiji Tri zmaja pitali smo vas na kojoj je visini Prodam letio te 1911. godine, kada je kao prvi Riječanin poletio nad Kvarnerom. Točan je odgovor - 60 metara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.