Hrvatski radio

Radio Rijeka

[HAVARIJE] Jedrenjak "Kostrena": na putu doma potopila ga nevera s Kvarnera

05.05.2021.

14:04

Autor: Alen Čemeljić

Foto ilustracija: Danijel Frka

Foto ilustracija: Danijel Frka

Foto: - / -

Jedrenjak "Kostrena" leži na dnu uvale Bobina na istočnoj obali Istre. Rijetki je primjer olupine našeg jedrenjaka čiji su vlasnici poznati, veli istraživač podmorja Danijel Frka u programu Radio Rijeke, a zna se i vrijeme te uzrok potonuća, što je točno zabilježeno u dokumentima onog vremena.

Jedrenjak "Kostrena" potonuo je 20. veljače 1888. godine, na povratku kući nakon dugog putovanja. U francuskoj luci Cette ukrcao je teret i uputio se prema Jadranu, a kada je doplovio do ulaza u Kvarner, našao se u jakoj neveri.

Vjetar je zanosio "Kostrenu" prema istarskoj obali, bura je jačala i dosegla orkansku snagu, protiv koje zapovjednik Pezelj i njegova posada nisu mogli ništa. Cijelom dužinom trupa jedrenjak je sjeo na dno pedesetak metara od obale, a kad se razdanilo, pomorci s "Kostrene" vidjeli su u blizini još jedan nasukani jedrenjak čija su svjetla vidjeli u olujnoj noći.

Bio je to jedrenjak "Ireneo", vlasništvo obitelji Šnauc, koji je nadomak kuće nastradao u nevremenu iste noći kada i "Kostrena". Danas su obje olupine jedrenjaka krcate morskog života, na zadovoljstvo ronilaca koji ih obilaze. Poslušajte priču Danijela Frke:

Danijel Frka: Havarija jedrenjaka "Kostrena" - 1. dio , pripremio Alen Čemeljić

Danijel Frka: Havarija jedrenjaka "Kostrena" - 2. dio , pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.