Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:55 / 18.11.2014.

Autor: HINA

HDZ i laburisti pokreću raspravu o Frljiću u Gradskom vijeću

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici riječkoga Gradskog vijeća HDZ-a i Hrvatskih laburista u ponedjeljak su se dogovorili da će pokrenuti postupak uvrštavanja rasprave o djelovanju Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca i intendanta toga kazališta Olivera Frljića na dnevni red Gradskog vijeća. O tome će razgovarati i s predstavnicima drugih oporbenih političkih stranaka u vijeću, doznaje se u riječkom HDZ-u.

Na sastanak u organizaciji HDZ-a, pozvane su sve oporbene političke stranke, no došli su samo predstavnici ovih dviju.

Glumci uz Frljića i Blaževića            Zaposlenici Hrvatske i Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca podržali su intendanta i umjetničkog ravnatelja dvama priopćenjima. Glumci Hrvatske drame navode da je vrlo neozbiljno i neodgovorno dovoditi u pitanje nečiji umjetnički rad i ravnateljstvo u tako kratkome roku u kojem nije niti počela realizacija njegova programa koji je nedavno prihvatilo Gradsko vijeće. "To je samo dokaz da argumenti nisu umjetnički, nego isključivo politički", piše u priopćenju koje potpisuje 15 glumaca Hrvatske drame. Ansambl Talijanske drame također navodi da su dva mjeseca prekratko razdoblje za ocjenu nečijeg vodstva, ralizaciju projekata i cjelokupne vizije. U tom razdoblju, ističu, uz obostrano povjerenje, uvijek su bili uvaženi i prepoznati autonomija i umjetnički izbori direkcije i ansambla Talijanske drame.

Motiv pokretanja rasprave o djelovanju Kazališnog vijeća i intendanta Olivera Frljića je nezadovoljstvo njihovim postupcima. Da bi točka bila uvrštena na dnevni red sjednice Gradskoga vijeća potrebno je sedam potpisa vijećnika. Nova uprava riječkoga HNK, odnosno intendant Frljić i njegov prvi suradnik, glavni dramaturg kazališta Marin Blažević u nekoliko su navrata, otkako su u rujnu došli na čelo te kazališne kuće, izazvali burne reakcije u Rijeci.

Prvi izvor prijepora bilo je postavljanje natpisa ''Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca'' i ''Čestitamo Dan nezavisnosti'' uz zastavu duginih boja na pročelje kazališta na Dan hrvatske neovisnosti, 8. listopada. Iz uprave HNK objasnili su da time žele upozoriti na kršenje prava manjina te da žele otvoriti vrata kazališta manjinama. Kritičari tog poteza najčešće su isticali da se na taj način omalovažava ovaj praznik te da zgrada HNK nije mjesto za iznošenje stavova pojedinaca.

Ubrzo nakon toga, usporedno s premijerom predstave ''Pseudolusove muke'' Talijanske drame, na pročelje je postavljen natpis Hrvatsko-talijansko kazalište Ivana pl. Zajca te talijanska zastava ispod hrvatske, a posljednja akcija Uprave na zgradi HNK bilo je postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima ''Ja ne mrzim'' i ''Heroj, a ne zločinac''.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.