Hrvatski radio

Radio Rijeka

HDZ-u 6, kukuriku koalicija 4 mandata i jedan ORaH-u

26.05.2014.

13:00

Autor: Blanka Uzelac / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što su obrađeni gotovo svi glasovi na izborima za Europski parlament, lista predvođena HDZ-om osvojila je oko 41 posto glasova, što joj jamči šest europarlamentaraca. Lista predvođena SDP-om osvojila je 29 posto ili četiri mandata, a ORaH oko 9 posto glasova i jedan mandat. U DIP-u navode da je na jučerašnje europske izbore izišlo 25 posto hrvatskih birača. Sličan odaziv zabilježen je i u Rijeci, ali su Riječani prednost dali Kukuriku koaliciji.

Sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu po tome bi činili: (HDZ koalicija) Andrej Plenković, Dubravka ŠuicaIvana MaletićDavor Ivo StierRuža TomašićMarijana Petir, (SDP koalicija) Tonino PiculaBiljana BorzanIvan Jakovčić (umjesto Nevena Mimice), Jozo Radoš i (ORaH) Davor Škrlec (umjesto Mirele Holy). 

Predviđanja su se pokazala točnima. SDP je zbog lošeg stanja u gospodarstvu zemlje te unutarstranačkih previranja i afera dobio packu od građana Hrvatske, a dvostruku je primio premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, jer je SDP-ov kandidat Tonino Picula, kojeg je Milanović stavio na peto mjesto, dobio najviše preferencijalnih glasova. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina ne vidi problem u Piculi, ali priznaje poraz stranke: Odgovornost je i moja i predsjednika Milanovića i Karamarka i bilo kojeg drugog lidera stranke. Ja ne očekujem  spektakl, bit će to više bura u čaši vode. Rezultat ovih izbora su definitivno pozicija državne vlasti, ali i odnos unutar stranaka i u SDP-u, ali i u drugim strankama. 

Riječani su na euro izborima prednost dali Kukuriku koaliciji, potom HDZ-ovoj, dok je treće mjesto po glasovima dobila stranka ORaH. Tonino Picula je osobno dobio dvostruko više glasova od drugo plasirane Ruže Tomašić. Nakon njih, najviše su zaokruživali brojeve ispred Mirele Holy i Milorada Pupovca. Na izbore je izišlo oko 23 posto Riječana, još manje nego na proteklim lokalnim izborima koji su u zemlji polučili najmanju izlaznost. Poslušajte što o izborima kažu Riječani: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.