Hrvatski radio

Radio Rijeka

HEP: "Plomin C" je isplativ i opravdan

22.07.2014.

21:33

Autor: Hina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HEP je u utorak navečer odgovorio na prozivke predstavnika Greenpeacea o neisplativosti i neučinkovitosti buduće termoelektrane Plomin C, na što su ekolozi upozorili 30-metarskim transparentom "Ugljen je prljav posao" nad Plominskim zaljevom.

Iz Hrvatske elektroprivrede poručuju kako Plomin C nije prljav posao, već pošten, okolišno prihvatljiv i ekonomski opravdan posao za HEP, potrošače, lokalnu zajednicu, hrvatsko gospodarstvo i proračun. Na neutemeljene najave predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za TE Plomin C naći niz štetnih ustupaka, poručujemo da će HEP sklopiti ugovor koji će biti u interesu kako HEP-a, tako i hrvatskih građana, stoji u HEP-ovu priopćenju.

Krajem rujna trebala bi, poručuju iz HEP-a, biti završena evaluacija ponuda triju ponuditelja koja predviđa analizu tehničkih i financijskih elemenata ponude, a bit će zaključena nominiranjem preferentnog ponuditelja početkom listopada 2014. Svim ponuditeljima osiguran je standard povjerljivosti i zbog toga još ne mogu iznositi detalje o postupku.

U HEP-u izražavaju žaljenje što Greenpeace stalno i bez znanstvenog i tehničko-tehnološkog uporišta antagonizira TE Plomin C s vjetroelektranama i fotonaponskim elektranama. Ti izvori energije nisu usporedivi jer vjetroelektrane i sunčane elektrane rade samo dok ima vjetra ili sunca, a bazna elektrana kakva je Plomin C, sposobna je kontinuirano proizvoditi električnu energiju, piše u priopćenju. Prema tome, nova elektrana u Plominu i obnovljivi izvori energije nisu suprotstavljeni, već kompatibilni. 

Hrvatska elektroprivreda ne opstruira, nego potiče korištenje sunčeve energije i od ove godine u pogonu ima devet sunčanih elektrana instaliranih na svojim zgradama. Protivno tvrdnjama predstavnika Greenpeacea, tvrde da je Hrvatska 2012. bila šesta zemlja u Europi po udjelu proizvodnje struje iz obnovljivih izvora. Udio obnovljivih izvora odnosno hidroelektrana u proizvodnji HEP-a u 2013. godini iznosio je čak 75 posto, navodi HEP u svojem odgovoru na prozivke iz Greenpeacea.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.