Hrvatski radio

Radio Rijeka

Higijena glavu čuva: evo kako ispravno zaštiti sebe i kućanstvo od zaraze!

23.03.2020.

13:40

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Kako se za vrijeme boravka u kući što je moguće bolje zaštititi od eventualne zaraze koronavirusom? Donosimo detaljne upute za održavanje osobne higijene i čišćenja kućanstva, koje smo dobili od Policijske uprave primorsko-goranske, a sastavili su ih stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Opće mjere prevencije:

• Česta higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola ili ih operite sapunom i vodom (minimalno trajanje trljanja ruku sapunom je dvadesetak sekundi). Naime, ovaj koronavirus ima membranu koju deterdženti i medicinski alkohol dezintegriraju te virus tako prestaje biti zarazan.

• Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta. Virus, kažu stručnjaci, ne ulazi u organizam kroz kožu, ali dodirivanjem sluznice kontaminiranim rukama - a na njih virus prelazi s površina poput stolova, kvaka, prekidača, mobitela i sl. koje je prije vas dodirivala zaražena osoba - virus se izravno unosi u tijelo. 

• Čuvajte higijenu zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu (koju odmah potom bacite u kantu za otpatke koja ima poklopac).

Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome

• Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku, a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem. Isto vrijedi i za papirnatu maramicu korištenu umjesto maske.

• Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba: nužan je najmanje 1 metar razdaljine, pogotovo ako osoba ima neki od respiratornih simptoma

• Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja, poput mrežnih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije bolesti COVID-19:  

• Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu razvijete li simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha.

• Izbjegavajte druge bolesne osobe.

• U svim zatvorenim prostorima ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima).

• Nastavite primjenjivati sve preporučene opće mjere prevencije

• Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

• Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

• Preporuča se održavati higijenu stambenog odnosno zatvorenog prostora tako da se površine koje se često dotiču rukama povremeno prebrišu sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

• Redovito prozračite prostor u kojem boravite.  

Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima:

• Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika.

• Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće.

• Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima.

• Provodite temeljitu higijenu ruku.

Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima, koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo te brojeve 112 ili 113.

Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet.

• Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina.

Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije: s djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):

Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao štu su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite.

• Vodite računa da se držite na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet, ako je moguće.

• Ovisno o uvjetima stanovanja, ako je to moguće neka ranjive osobe koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku.

• Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućanstvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo operite u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite. Ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite posebnu kuhinjsku krpu za brisanje.

Čišćenje i odlaganje otpada

Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem.

Redovito čistite površine koje se često dodiruju, poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.

Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.

Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner. Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.

Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju: 

• Ako živite u istom kućanstvu ili objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.

Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.

• Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja.

• Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i / ili uključite ventilaciju.

• Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

• Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima.

• Očistite toalet, uključujući WC školjku, i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

• Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja, koje može dalje širiti virus s poprskane površine.

• Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 - 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru.

• Nakon čišćenja, krpe kojima ste čistili obavezno oprati na 90 °C

• Skinite rukavice i masku koje ste koristili za vrijeme čišćenja te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.

• Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad s poklopcem.

• Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.

• Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:

Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.

Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.

Odabir sredstava za dezinfekciju:

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse, a prema uputama proizvođača. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi sljedećih  aktivnih tvari:

Etanol (alkohol)

Natrijev hipoklorit (izbjeljivač, varikina)

Glutaraldehid

Izopropanol (alkohol)

Benzalkonijev klorid

Natrijev klorit

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je: 

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva.

2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece.

3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te obavezno provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje.

4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme potrebno da preparat neutralizira štetne mikroorganizme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.