Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNS: Goranske će općine bez potpore izumrijeti

03.11.2014.

12:35

Autor: Darko Santini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svaku uskraćenu kunu državne potpore Gorskome kotaru i drugim nerazvijenim brdsko-planinskim područjima, bit će uskraćene još tri kune iz fondova Europske unije, istaknuli su predstavnici Hrvatske narodne stranke danas u Rijeci.

Upravo zato novi zakon mora na pravi način indeksirati brdsko-planinska područja, istaknula je Nada Turina Đurić, saborska zastupnica HNS-a. Đurić je dodala da će, uz sadašnje uvjete indeksacije razvijenosti, goranske općine praktički izumrijeti jer u prijedlog novog Zakona o regionalnom razvoju nisu uneseni važni kriteriji, poput starosti stanovništva ili, primjerice, stope nezaposlenosti među mladima. 

Ti bi kriteriji goranske općine sigurno svrstali među nerazvijene i ne bi im uskratilo državnu potporu, kažu HNS-ovci. Zato će Hrvatska narodna stranka tražiti ili temeljitu saborsku raspravu o novom Zakonu o regionalnom razvoju ili dva čitanja u Saboru, kako bi se brdsko planinska područja u Hrvatskoj indeksirala na pravilan način.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.