Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hoće li surađivati PGŽ i Hrvati iz Crne Gore?

24.02.2014.

15:17

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Položaj Hrvata u Crnoj Gori je vrlo dobar, iako zbog malobrojnosti postoji stalna opasnost od asimilacije. To je istaknula danas ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović tijekom sastanka s predstavnicima Primorsko-goranske županije.

Ministrica Marija Vučinović ujedno je i predsjednica jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative. Rijeku, iz koje je u Boku otišla 1980., posjetila je povodom blagdana Svetog Tripuna i niza događanja u organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809.

Iako čine manje od 1% stanovništva u Crnoj Gori, Hrvati su zastupljeni u parlamentu i, kao dio vladajuće koalicije, u Vladi. Zastupnika im omogućuje izborna povlastica, pa je svega 1400 glasova dovoljno za izbor, ali su zbog sudjelovanja u vlasti najčešće na meti kritika u medijima, rekla je Vučinović. Ipak, zaključila je, samo tako mogu ostvarivati neka svoja prava.

Župan Komadina zahvalio im je na brizi o bogatoj kulturnoj baštini Hrvata i katoličke crkve, ponajviše u Boki Kotorskoj. To je i zasluga Hrvatskog nacionalnog vijeća koje, uz brigu o tiskanom i radijskom glasilu, izdaje i knjige, pa su predložili suradnju sa županijom oko hrvatskog izdanja nekog od njihovih naslova. Poslušajte što je na susretu u Županiji zabilježio Saša Vuksan: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.