Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrast upozorava na lošu demografsku sliku Hrvatske

18.01.2014.

15:11

Autor: Hina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pokret za uspješnu Hrvatsku - Hrast proveo je u dvadesetak gradova kampanju Pretvorimo minus u plus. Žele ukazati na izrazito negativne demografske trendove u zemlji.

Svoju nacionalnu akciju Pretvorimo minus u plus Hrast je proveo i u Rijeci. Tom kampanjom žele ukazati na negativne demografske podatke, pozivajući se na zadnja dva popisa stanovništva te činjenicu da nekoliko tisuća mladih svake godine napušta Hrvatsku.

Na transparentima istaknutima danas na Jelačićevu trgu u Zagrebu pisalo je upozorenje kako je u Hrvatskoj u protekle tri godine nestao grad veličine Varaždina, kao i to da se broj hrvatskih žitelja u 2012. smanjio za 13.857 osoba.

Na glavnom skupu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu čulo se da vlast ne vodi dovoljno računa o demografskoj politici. Svi su postojeći planovi gospodarskoga oporavka i budućeg napretka pucanj u prazno ako se ne počne voditi računa o tome da Hrvatska neće imati ljude koji će biti nositelji razvoja, rekao je potpredsjednik Hrasta Krešimir Miletić

Znanstvene projekcije predviđaju nastavak izrazito negativnih trendova. Nalazimo se na pragu demografskoga sloma jer se godišnje rodi 10 tisuća djece manje od broja umrlih, navodi Hrast. Predlažu niz mjera za poboljšanje stanja - subvencioniranje kupnje prve nekretnine, povećanje poreznih olakšica na djecu, povećanje rodiljskih naknada, veće subvencije na cijenu vrtića ili subvencije za čuvanje djece kod kuće, snižavanje troškova za udžbenike i školski pribor...

Neka od mogućih rješenja ponudila je u Rijeci predsjednica gradskog ogranka Hrasta Valentina Jerković. To su poboljšanje uvjeta za mlade obitelji i obitelji s više djece, usklađivanje obiteljskog života i rada, izravna financijska pomoć za svako rođeno djete i sustavna medijska kampanja u svrhu promicanja obitelji. Poslušajte izjavu:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.