Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska kao geopolitičko i energetsko čvorište Europe

05.12.2014.

11:42

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska ima ogromni potencijal upravo na energetskom planu, a gradnja LNG terminala je realni projekt, rečeno je na prvoj konferenciji o predstavljanju izrade Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju održanoj u Rijeci, na kojoj je bio i predsjednik Ivo Josipović.

Članice Jadransko-jonske regije su, uz Hrvatsku, Grčka, Italija i Slovenija. Predsjednik republike Ivo Josipović očekuje proširenje suradnje s ostalim zemljama u regiji i to Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Srbijom i Albanijom. Strategija bi trebala otvoriti novu perspektivu za 70 milijuna ljudi koji žive na tom području, dodatno potaknuti euro-integracijske procese u regiji, rekao je Josipović.

Hrvatska ima potencijal u energetskom smislu, rekao je pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić dodavši da je to potvrdio čak i američki potpredsjednik na sjednici Atlantskog vijeća u Istambulu kada je vrlo jasno rekao da zbog novonastalih geopolitičkih okolnosti Hrvatska ima priliku postati geopolitičko čvorište Europe.

Priliku se može iskoristiti dobrim projektima koji bi se mogli financirati iz 315 milijardi eura Europske investicijske banke koji bi trebali privući i privatne investitore, kako je nedavno najavio Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije. Spoj na auto-cestu Žuta Lokva, novi Znanstveno-tehnologijski park i Zagrebačka obala u Rijeci izgledni su projekti, kao i auto-cesta od Trsta do Rijeke, rekao je domaćin konferencije zastupnik IDS-a u europskom parlamentu Ivan Jakovčić. I LNG terminal na Krku sve je bliži ostvarenju.

Na kraju konferencije Jakovčić je pozvao sve koji imaju dobre projekte da mu ih pošalju kako bi mogli ući u EU strategiju za Jadransko-jonsku regiju koja bi trebala biti gotova do lipnja sljedeće godine. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.