Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

08.10.2014.

11:38

Autor: HINA / L. Domijan Fišter / T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od najznačajnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti je 8. listopada. Na taj je dan prije 23 godine Sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ i tako je neovisnost Hrvatske službeno počela u podrumu INE gdje je Sabor zasjedao.

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom federativnom republikom Jugoslavijom, čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država.

  Spomen ploča ispred zgrade INA-e u Zagrebu (Foto: Wikipedia)

Hrvatska država je tom odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države, te utvrdila da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ. Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ.

U odluci stoji i da je Hrvatska kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne saveze s drugim demokratskim državama te da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Odluka je donijeta tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Na dan kada je taj moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, Banske dvore. Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su Banske dvore u 15:03. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. U napadu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada jugovojske na glavni hrvatski grad Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

U povodu Dana neovisnosti izaslanstva Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije položila su vijence na riječka spomen obilježja: u Aleji poginulih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenovi, na centralnom križu toga groblja, na Mostu Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na spomeniku poginulim braniteljima na Trsatskom groblju. Izaslanstvo Grada Rijeke predvodila je predsjednica gradskoga vijeća Dorotea Pešić Bukovac, a PGŽ-a župan Zlatko Komadina i predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić.

Što misle Riječani o tome koliko je Hrvatska danas neovisna?, zabilježila je Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.