Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:50 / 04.06.2014.

Autor: Olga Mandić

Hrvatske regije na dnu europskoga gospodarstva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konkurentnost gospodarstva Primorsko-goranske županije bila je tema proširenoga dijela sjednice Gospodarskoga vijeća Županijske komore Rijeka. Tema je privukla pažnju - velika dvorana komore bila je popunjena do posljednjeg mjesta.

U Europskoj uniji smo na dnu ljestvice – od 262 europske regije, kontinentalna Hrvatska je na 213., a jadranska još niže, na 225. mjestu. Iza nas su samo bugarske i rumunjske regije.

Naša je županija peta u Hrvatskoj po statističkim pokazateljima, a po percepciji smo na 15. mjestu, rekao je predsjednik komore Vidoje Vujić. To znači da smo prekritični ili da loše komuniciramo, objasnio je. Glavnim adutima za podizanje konkurentnosti Vujić smatra drvnu industriju, zatim ICT tehnologiju i naš prometni pravac. 

Gospodarsko vijeće danas je usvojilo i izmjenu da se predsjednik županijske komore bira putem javnog poziva – što znači da bura koja se digla oko posljednjega imenovanja ipak nije bila uzaludna. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.